:: MENÜ ::

MOSÁS-VEGYTISZTÍTÁS

  • Mosás - vegytisztítás

    Mosás - vegytisztítás

[ Tisztítás előtt le kell venni a gombokat? ]

Nem minden esetben. Csak azokat a gombokat vesszük le, amiket a tisztításnál használt vegyszer old, ill. azokat, amelyeket Ön pótolhatatlannak ítél meg, ugyanis előfordulhat, hogy tisztítás közben eltörik vagy lepottyan 1-1db és nem kerül elő.

[ A vegytisztítás és a száraztisztítás közt mi a különbség? ]

Semmi. Az általunk használt vegyszer oldószer, ami folyékony halmazállapotú, de hő hatására légneművé válik (száraz). Tisztításkor a géptérben már a magasabb hőfokú "száraz"szert alkalmazzuk, amit aztán desztillálunk, és újra folyékonnyá válik. A tisztítás folyamatában tehát mind a folyékony, mind a légnemű változata fennáll.

[ Minden foltot el tudnak távolítani? ]

Ez nagyban függ a textília, ill. szőnyeg anyagösszetételétől és a folt jellegétől. Különböző foltcsoportokra különböző foltkezelőszereket alkalmazunk, így a legtöbb folt nagy valószínűséggel eltávolítható, ha tudjuk annak eredetét, ám a beöregedett foltok, (főként a só, izzadtság, vér, bor, kávé, tea folt) a házilag már kezelt, vagy már egyszer tisztított ruhaneműkből, szőnyegekből nem garantálható a folt eltávolítása. Gyapjú és selyem ruházatokból, szőnyegekből csak nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy a folt eltűntethető.

[ Kifényesedett a ruhám a vasalástól. Lehet valamit kezdeni vele? ]

Legtöbb esetben az újbóli mosás, ill. tisztítás után helyrehozható, de fontos tudni, hogy csak egy tiszta anyagon keresztül vagy kifordítva érdemes vasalni a sötét ruhákat, szöveteket.

[ Len, selyem, gyapjú, pamut alapanyagú ruhám hiába vasalom nem simul ki. Mit tehetnék? ]

A felsorolt anyagok mindegyike igen kényes mind tisztítás, mind vasalás szempontjából. Ha már egyszer megtörtek a szálak, akár, helytelen hőfokválasztástól, akár tárolásból adódóan, akkor már nagyon nehéz kisimítani. Bízza inkább az ilyen munkát szakemberre! Üzemünkben profi gőzvasalókkal talán még helyreállítható az eredeti állapot.

[ Izzadtságfolt eltűntethető? ]

Nem igazán. Az izzadságban lévő sók okozzák, és, ha az már "megszívta" az anyag színét, akkor maradandó károsodást okozott, tisztítással nem tűntethető el.

[ Nem koszos a ruházatom csak egy pici folt van rajta. Muszáj az egészet kitisztítani? ]

Igen. A foltkezelőszerek feloldják a foltot, de csak a tisztítás hatására oldódik ki az a szövetből, a foltkezelővel együtt.

[ Tisztítás után a kabátom, blézerem, zakóm nyak része, kézelője sárga maradt. Miért? ]

A zsíros szennyeződések oxidálódnak és már vissza nem fordíthatóan "megmarják" a szövetet, ezért nem segít rajta a tisztítás.

[ Nyomott, fényes minta, flitteres, strassz köves …stb. díszítés van a ruházatomon. Nem merem otthon kimosni, vállalják a tisztítását? ]

Többé-kevésbé igen. A legtöbb ilyen jellegű díszítés ragasztva van és a mechanikai hatásoktól (viselés, mosás, tisztítás) sérül, töredezik, lepotyog egy-egy darab, de ez nem számot tevő. Nagyobb problémát az jelent, mikor az adott ruhanemű csak vegytisztítható. A vegyszer old bizonyos anyagokat, így pl.: némely műanyagot is, ha a díszítés oldódik, akkor nem tudjuk kitisztítani, úgy, hogy ne menjen az tönkre.

[ Tollkabátom kimostam és sárga foltok jelentek meg rajta. Mi az oka? ]

Sajnos gyakran előforduló probléma és nem az a gond, hogy nem megfelelően mosta, hanem a toll minősége! A tolltokban lévő faggyú a melegtől, mosószertől kioldódik és az hagy sárga foltokat maga után. Ismételt mosás hatására a foltok eltűntethetőek vagy legalábbis halványodnak, de célszerű szárítógépben szárítani a biztosabb hatás elérése érdekében!

[ Tollkabátom otthon kimostam, de összecsomósodott, büdösödött. Mit lehet tenni? ]

Sajnos nem sokat, mivel a toll már bomlásnak indult. Mosás után célszerű szárítógéppel szárítani.

[ Jó minőségű, márkás inget kimostam és a varrások mentén össze van húzódva, mi az oka? ]

Elsődlegesen a nem megfelelő hőfokon történő mosás vagy szárítás lehet a gond, de gyakran előfordul, hogy a megfelelő hőfok ellenére is összehúzódik, ami az anyagösszetétel és a cérnaösszetétel különbözősége miatt történik. Újbóli hideg vizes öblítés és finom nyújtás hatására visszaállíthatjuk az eredeti állapotot, de csak vizes állapotban célszerű ezt alkalmazni, nehogy a cérna megpattanjon!